Nieuws

Rekentool eeuwigdurende erfpacht Amsterdam beschikbaar
10
jan 2017

Rekentool eeuwigdurende erfpacht Amsterdam beschikbaar

De gemeente hoopt hiermee aan individuele huizenbezitters de financiële consequenties van het nieuwe stelsel inzichtelijk te maken.

Het gebruik van de rekenhulp vereist wel de nodige gegevens. Naast postcode, huisnummer en de WOZ-waarde op 1 januari 2014 moeten ook het type Algemene Bepalingen ingevuld worden. Deze staan op de koop- of leveringsakte van de woning. Mensen die deze akte niet direct bij de hand hebben dienen contact op te nemen met de notaris of kunnen de gemeente opbellen.

Uiteindelijk toont de site een indicatie van wat overstappers kwijt zijn in het nieuwe systeem als zij nog dit jaar kiezen voor jaarlijkse canonbetaling of als zij de erfpacht eenmalig afkopen.

Gevolgen onduidelijk
Wat de gevolgen zijn als mensen pas na 2017 kiezen voor een overstap naar het stelsel van eeuwigdurende erfpacht wordt niet duidelijk, evenmin wordt inzichtelijk wat erfpachters op lange termijn kwijt zijn als ze in het huidige stelsel van voortdurende erfpacht blijven. Vanzelfsprekend kan de gemeente ook niet zeggen wat wel of niet overstappen betekent voor de huizenprijs.

Tags are not defined
Reactie plaatsen niet mogelijk.