Nieuws

Opmerkelijk: de hypotheekrente is weer aan het dalen
11
jan 2017

Opmerkelijk: de hypotheekrente is weer aan het dalen

Het einde van het tijdperk van de extreem lage hypotheekrente laat toch nog even op zich wachten. Waar na de uitverkiezing van Donald Trump de ene na de andere bank en verzekeraar de rente verhoogde, maken dit jaar veel hypotheekverstrekkers een omgekeerde beweging.

Maandag verlaagde Centraal Beheer Achmea de tarieven op hypotheken met een looptijd van vijftien jaar en langer. Huizenkopers gaan tot 0,12 procent minder rente betalen. Eerder kwamen onder meer Obvion, Munt Hypotheken en NN al met renteverlagingen.

Dat is opvallend: tot eind december stegen de rentes overal. Als verklaring werd onder meer het ‘Trump-effect’ genoemd. Sinds diens onverwachte overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zit met name de langlopende rente in de lift. Daarmee kan ook een einde komen aan de uitzonderlijk gunstige hypotheekrente in Nederland. Sinds 2008 daalde de gemiddelde hypotheekrente van 5,6 naar 2,4 procent.

De voorspelde kentering leidde in november en december tot grote drukte bij hypotheekverstrekkers. Geschrokken huizenbezitters wilden nog snel profiteren door hun hypotheek over te sluiten of hun variabele rente vast te zetten. Die paniek blijkt voorbarig, bevestigt directeur Mark de Rijke van de Hypotheekshop. ‘Het Trump-effect was er wel degelijk, maar het duurde slechts even. We zien dat veel hypotheekverstrekkers daar nu met enige vertraging op reageren door hun rente weer te verlagen. Er zijn trouwens ook aanbieders die de rente verder verhogen.’ Die lezing wordt bevestigd door een woordvoerder van NN. De verzekeraar verhoogde in december de hypotheekrente, om deze vorige week alweer te verlagen.

Telkens wanneer de officiële leenvoorwaarden worden aangescherpt, stijgen de tarieven tijdelijk

Remco van Os, hypotheekadviseur

Volgens Remco van Os van hypotheekadviseur Van Os en Partners is er meer aan de hand. ‘Dit heeft weinig met Trump of marktrentes te maken. Telkens wanneer de officiële leenvoorwaarden worden aangescherpt, zoals per 1 januari 2017, zie ik de tarieven tijdelijk stijgen. Sommige klanten kunnen op zo’n moment geen kant op. Zij hebben snel een hypotheekofferte nodig, voor het verstrijken van de deadline. Banken en verzekeraars profiteren daarvan door wat extra winst te pakken.’

Een andere reden voor de renteverhogingen is dat hypotheekverstrekkers op die manier de overweldigende eindejaarsdrukte kunnen indammen. Dat laatste wordt bevestigd door De Rijke van de Hypotheekshop. ‘Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren, zie je dat de meest gunstige maand om een hypotheek af te sluiten juni is. In december liggen de rentemarges steevast hoger.’ Klanten zonder haast kunnen daar volgens hem hun voordeel mee doen. ‘Voor mensen die deze luxe hebben, is het wellicht gunstig om te schuiven met de hypotheekdatum.’

Tags are not defined

0 comments

Leave a reply