Nieuws

Inwoners grote gemeenten zijn in 2017 minder kwijt aan woonlasten
09
jan 2017

Inwoners grote gemeenten zijn in 2017 minder kwijt aan woonlasten

De woonlasten in grote gemeenten dalen dit jaar. Huurders betalen 1 procent minder dan in 2016 en voor woningeigenaren gaat het om een daling van 0,2 procent.

Dat maakt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdag bekend.

Voor huurders bestaan de gemeentelijke woonlasten uit een afvalstoffenheffing en in sommige gevallen een rioolheffing. De gemiddelde woonlasten voor huurders nemen dit jaar met 3 euro af tot 332 euro. Dat komt vooral door een daling van de afvalstoffenheffing. Aan de rioolheffing zijn huurders juist iets meer kwijt.

Huiseigenaren betalen naast afvalstoffenheffing en rioolheffing ook ozb. Gemiddeld genomen zijn zij dit jaar 1 euro minder kwijt aan deze woonlasten. Ook hier is de afname in de eerste plaats te danken aan een daling van de afvalstoffenheffing.

Amsterdam

In de 38 onderzochte gemeenten woont 40 procent van de Nederlandse bevolking. De grootste daling van de woonlasten voor huiseigenaren vindt plaats in Amsterdam met 3,7 procent (27 euro). In Deventer stijgen de lasten het sterkst, met 4,5 procent (35 euro).

De woonlasten voor huishoudens met een eigen woning zijn het laagst in Den Haag (549 euro) en het hoogst in Delft (845 euro).

Huurders zijn in Nijmegen het goedkoopst af. Zij betalen gemiddeld 58 euro aan woonlasten. In Zaanstad zijn huurders met 562 euro het duurst uit.

 

Tags are not defined
Reactie plaatsen niet mogelijk.