Nieuws

Hypotheek afsluiten? Let op je creditcard!
08
mei 2017

Hypotheek afsluiten? Let op je creditcard!

Bij het aangaan van een hypotheek, wordt tegenwoordig steeds strikter gekeken naar schulden en kredietfaciliteiten.

Waarom is dit een probleem?

Wanneer je creditcard de mogelijkheid heeft tot gespreid betalen, wordt het volledige bestedingslimiet van je kaart geregistreerd bij het BKR. Zelfs al gebruik je de mogelijke bestedingsruimte niet, of niet helemaal. Dat is ook logisch, want het zou zeer onpraktisch zijn om voor iedereen bij te houden hoeveel saldo er precies openstaat. Bovendien kan dit bedrag op één dag met duizenden euro’s veranderen.

De bestedingsruimte van de creditcard wordt dus ook gezien als een schuld. Als er schulden zijn, worden deze meegenomen bij de berekening van het totaal te lenen bedrag. Dus: al heb je feitelijk geen schuld op je creditcard, toch wordt je bestedingsruimte als zodanig aangemerkt.

Lees ook: de invloed van een creditcard op je hypotheek.

Hoe wordt dit berekend?

Er wordt gekeken naar de maandlasten van de hypotheek. 2% van de maximale bestedingsruimte van de creditcard wordt afgetrokken van de maximaal mogelijke maandlast.

Een voorbeeld

Je hebt een creditcard met een maximale bestedingsruimte van 5000 euro. 2% van 5000 euro is 100 euro. Volgens de berekening mogen de maandlasten die horen bij de af te sluiten hypotheek maximaal 12.000 euro per jaar zijn. Hierop wordt 12 x 100 euro in mindering gebracht wegens de creditcard. Je maandlasten mogen hierdoor maximaal 10.800 euro bedragen en het totaalbedrag dat je mag lenen, wordt hiermee dus lager.

Is het altijd een probleem?

Nee. Wanneer je niet het maximale bedrag wil lenen, zit die creditcard niet in de weg. Ook kan je de gespreid betalen kredietfaciliteit op de creditcard relatief eenvoudig laten blokkeren. Daarna wordt deze ‘schuld’ doorgehaald bij het BKR. Uiteraard dien je eventueel negatief saldo op de creditcard wel eerst aan te zuiveren.
Wil je gebruik blijven maken van het gemak van een creditcard, dan kan je ook een prepaid creditcard overwegen. Hierop zet je zelf eerst geld, zodat je geen schuld hoeft aan te gaan bij een kredietverlener.

Tags are not defined

0 comments

Leave a reply