Nieuws

Gemeente Amsterdam houdt verdere stijging huur tegen
06
feb 2017

Gemeente Amsterdam houdt verdere stijging huur tegen

De gemeente Amsterdam gaat de stijging van de huur van kleine appartementen blokkeren. Wethouder Lourens Ivens (Wonen) wil daarmee de gevolgen beperken van de invoering van landelijke regels die in 2018 ingaan.

Dat meldt Het Parool vrijdag.

Door de beslissing van de gemeente blijft een aantal appartementen gespaard voor nog verdere huurstijging. Het zou gaan om 5.200 kleine appartementen, die onder de huurgrens van 710 euro per maand blijven. Dit maakte de wethouder vrijdag bekend.

Het voorkomen van het verder stijgen van de huur is een reactie op het plan van VVD-minister Stef Blok (Wonen), die de huur van deze kleine woningen juist omhoog wilde schroeven.

Hij stelde regels op waardoor verhuurders meer mogen vragen dan 710 euro per maand. Dit zou het interessanter maken voor investeerders en beleggers om kleine woningen te bouwen.

Uitweg

Hoewel al vaststaat dat de landelijke regels per 2018 worden ingevoerd, heeft de gemeente Amsterdam een uitweg gevonden door middel van een constructie in erfpachtcontracten. Hierin zal worden vastgelegd dat woningen kleiner dan veertig vierkante meter onder de huurgrens (op dit moment 710 euro) moeten blijven.

Amsterdam en Utrecht kennen al jarenlang een groot tekort aan kleine appartementen voor bijvoorbeeld studenten, starters en alleenstaanden.

Tags are not defined
Reactie plaatsen niet mogelijk.